La sfarsitul lunii trecute a fost publicata Ordonanta de Guvern privind intarirea disciplinei financiare la nivelul operatorilor economici, unde statul sau autoritatile administrativ-locale sunt actionari unici ori majoritari. Este vorba despre regiile autonome si societatile comerciale ce au ca actionari statul sau administratiile locale, precum si cele nou infiintate. Prevederile legale nu se aplica institutiilor de credit sau financiare, societatilor de asigurare si supraveghere a asigurarilor, precum si unitatilor de cercetare-dezvoltare.
Pentru celelalte, bugetele de venituri si cheltuieli se stabilesc de catre ordonatorul principal de credite. Formatul si structura bugetelor, precum si anexele si modul de calcul, se vor stabili de catre Ministerul de Finante. Pentru aprobarea bugetelor, dupa consultarea cu sindicatele, operatorii economici trebuie sa prezinte proiectele ordonatorilor de credite in termen de 20 de zile de la intrarea in vigoare a legii anuale a bugetului de stat. Anual se vor stabili obiective de politica salariala pe baza carora operatorii economici fundamenteaza bugetul. Pana la prima aprobare, acestia pot cheltui, lunar, in limita a 1/12 din proiectul de buget propus spre aprobare. La fundamentarea bugetului, operatorii economici trebuie sa aiba in vedere respectarea politicii Guvernului, respectarea obiectivelor de politica salariala, criteriile de performanta si cele pentru reducerea platilor si creantelor restante, programul de achizitii de bunuri si servicii si programele de investitii si dotari. Toti operatorii economici aflati sub incidenta prevederilor OG vor trebui sa transmita lunar, trimestrial si anual fundamentari, analize, situatii si alte raportari.
La sfarsitul lunii trecute a fost publicata Ordonanta de Guvern privind intarirea disciplinei financiare la nivelul operatorilor economici, unde statul sau autorita