Executivul va aproba în şedinţa de miercuri scrisoarea de intenţie pentru acordul preventiv cu FMI, anunţă surse guvernamentale. Oficial, acest subiect nu apare pe ordinea de zi. Premierul a anunţat că săptămâna viitoare va prezenta pe scurt în parlament viitorul acord cu finanţatorii internaţionali.
Despre noul acord se ştie că va fi unul pe doi ani, de tip preventiv, adică România va avea banii la dispoziţie, dar nu îi va folosi decît în cazuri extreme. Valoarea negociată cu FMI şi Comisia Europeană este de 4 miliarde de euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă. Condiţiile, stabilite la sfârşitul lunii iulie, trebuie aprobate la Washington de directorii FMI. Pentru asta e nevoie de scrisoarea de intenţie, care e miercuri în guvern, şi de aprobarea preşedintelui, în zilele următoare.
Care sunt obligaţiile şi drepturile României?
Nimic nu e clar până ce executivul nu îl va face public, deocamdată la el având acces numai miniştri şi parlamentari. Asta pentru că premierul a anunţat că textul scrisorii nu e public, dar va fi dat liderilor politici. “Am pus la dispoziţie textul scrisorii, nu este public, însă şi domnului Blaga i-l voi da şi celorlalţi lideri politici, pentru ca totuşi să nu discutăm pe speculaţii din presă, parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intenţie” , a spus Ponta.
Acest lucru ar trebui să evite speculaţiile, spune Victor Ponta, iar lucrurile vor fi şi mai clare săptămâna viitoare, când primul ministru va prezenta în parlament “liniile principale” ale viitorului acord cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
În ceea ce priveşte eventuala reducere a CAS-ului cu 3%, propusă de PNL, Victor Ponta spune că o decizie va putea fi luată la jumătatea lunii octombrie, după ce sunt găsite surse financiare care să