SJU Slatina este pe cale să se alinieze la standardele impuse de Ministerul Sănătăţii în privinţa modulelor de sterilizare, până la sfâşitul anului fiind în plan renunţarea la aparatele cu comenzi manuale şi achiziţionarea unora complet automatizate.
Ministerul Sănătăţii a transmis de curând spitalelor o adresă prin care comunică necesitatea alinierii la noi standarde pentru activitatea de sterilizare, impunând ca în unităţile în care încă se folosesc module de sterilizare tip ITM să se investească pentru retehnologizare sau înlocuirea acestora. Sterilizarea instrumentarului, a materialului moale şi a dispozitivelor medicale se face la acest moment cu trei aparate (şase componente), din trei „ere” diferite. Unul dintre ele, de capacitate mai mică, dar de generaţie mai nouă, va fi păstrat în funcţiune şi după achiziţionarea modulelor noi.
„Siguranţa pe tot procesul este cel mai mare câştig”
Deşi nimeni nu pune la îndoială, nici astăzi, rezultatul final al sterilizării, medicul Cătălin Pătru, coordonatorul celor două staţii de sterilizare din spital, spune că sunt evidente avantajele noilor aparate.
„Siguranţa pe tot procesul este cel mai mare câştig, pentru că aparatele îşi calibrează singure parametrii, iar dacă nu se atinge valoarea optimă, nu pornesc, pur şi simplu. Există, de asemenea, datele înregistrate pentru întreg procesul de sterilizare. Totul se face automat, nu mai intervine subiectivismul omului care monitorizează aparatul şi care reglează anumite funcţii, aşa cum se întâmplă astăzi. Aceste aparate îşi furnizează singurele aburul pentru sterilizare, au accesorii pentru încărcare - descărcare, sunt altceva. Nu vom mai cheltui nici cu service-ul şi mentenanţa cât cheltuim astăzi şi inclusiv ca durată a procesului de sterilizare ieşim în câştig, pentru că totul se realizează în 20 de minute, faţă de 2 ore, 2 ore şi ju