„Ascuns” mai bine de două mii de ani, în adâncul unui deal, castrul a fost descoperit, iniţial, în 1887 de localnicii din Drajna, în timp ce lucrau pământul.
Vara aceasta arheologii au redeschis santierul si au descoperit mai multe incaperi ale pretoriului, asa cum era numita casa comandantului. Arheologii au ramas uimiti cand au constatat cat de luxos a fost construita casa, in anul 105. Cladirea de mari dimensiuni adapostea aproape 10 incaperi , sala de baie, piscina interioara si un cuptor imens cu ajutorul caruia se incalzea, pe sub podele si prin pereti, intreaga locuinta.
Sistemul de incalzire pe sub podele s-a conservat perfect in cei aproape 2000 de ani. Pe dalele care formeaza pardoseala incaperilor, inca se vad stampilele legiunilor romane de elita.
Pana acum a fost descoperita doar o parte din pretoriul roman, in care se pare ca a fost gazduit o vreme insusi imparatul Traian. Arheologii au avut surpriza, atunci cand au crezut ca au scos la lumina toate incaperile, sa dea peste altele, la care lucreaza in aceaste zile. O piscina interioara de mari dimensiuni i-a lasat fara cuvinte pe arheologi, care au constatat ca este inca functionala. Casa comandatului se intinde pe aproape 600 de metri patrati si are mai multe camere principale, incalzite prin pardoseala si prin pereti cu ajutorul unor sisteme ingenioase, camari, terase, aductiune de apa si canalizare, baie cat si un bazin cu apa calda, un fel de minipiscina de interior, scrie max-media.ro
Castrul care se intinde pe patru hectare, au fost gazduite legiunile de elita, I Italica,a 5a Macedonica,a 11a Claudia si o cohorta de sirieni. O baza militara strategica si extrem de importanta pentru Traian. Castrul a fost abandonat imediat dupa moartea imparatului. Practic el nu a functionat decat 9 ani. Imparatul care i-a succedat la tron, Hadrian, a regandit politica