Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,67%, după ce preţurile de consum au scăzut în august cu 0,2%, ca urmare a ieftinirii alimentelor, iar analiştii consideră că inflaţia va continua să scadă, ceea ce va încuraja relaxarea în continuare a politicii monetare prin diminuarea dobânzii-cheie.
Dinamica anuală a inflaţiei a decelerat semnificativ în august faţă de nivelul de 4,4% din iulie. Alimentele s-au ieftinit cu 0,8% în august faţă de iulie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,1%, respectiv 0,3%, potrivit informaţiilor transmise de Institutul de Statistică.
La alimente cel mai mult s-au ieftinit fructele proaspete (12,3%) şi cartofii (8,1%).
„Indicele preţurilor de consum a scăzut pentru a doua lună consecutiv, ca urmare a recoltei foarte bune, care a dus în jos preţurile la legume şi fructe. Preţurile legumelor au scăzut pentru a treia lună consecutiv, în timp ce preţurile fructelor s-au diminuat pentru a doua lună consecutiv. Pe de altă parte, tarifele la servicii au crescut pentru a treia lună consecutiv, determinate de preţurile administrate la apă, canalizare şi salubritate, care au crescut continuu de la începutul anului“, spune Florentina Cozmâncă, senior economist la RBS Bank.
Inflaţia anuală ar putea să scadă puternic în septembrie, la aproximativ 2% (susţinută şi de reducerea cotei TVA de la 24% la 9% la produsele de panificaţie), şi va intra în intervalul ţintit de BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, unde se va menţine pe termen mediu, anticipează Cozmâncă.
RBS Bank a ajustat la începutul lunii septembrie prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an de la 2,7% la 2,5%.
„În contextul unei stagnări a preţurilor la nivelul din august, inflaţia anuală poate să coboare până la circa 2,3% în septembrie faţă de 3,675% în august. A