Barack Obama a declarat marţi, la Casa Albă, că doreşte să ofere o şansă diplomaţiei în Siria, în contextul în care Damascul a dat asigurări că este pregătit să renunţe la arsenalul chimic.
După 48 de ore de eforturi diplomatice intense, care au îndepărtat perspectiva atacurilor asupra ţării devastate de războiul civil, preşedintele american a apreciat că propunerea rusă de plasare a armelor chimice siriene sub control internaţional ar constitui un semn "încurajator".
"Această iniţiativă poate permite să se pună capăt ameninţării armelor chimice fără a recurge la forţă, în particular pentru că Rusia este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad", a declarat preşedintele american, recunocând totodată că este "prea devreme" pentru a spune dacă acest plan va avea succes.
Deşi a cerut Congresului să nu voteze imediat asupra unui eventual recurs la forţă, preşedintele american a subliniat că opţiunea militară rămâne pe masă.
Denunţând atacul chimic "revoltător" comis de regimul lui Bashar al-Assad, care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi potrivit serviciilor americane de informaţii, el a evocat "bărbaţi, femei şi copii ucişi de gaze lacrimogene, întinşi unii lângă alţii", văzuţi în înregistrări video efectuate după atac.
Obama, care l-a trimis pe secretarul de Stat John Kerry la Geneva pentru a se întâlni cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, s-a declarat hotărât să menţină "presiunea" asupra regimului sirian. Nave de război americane puternice, echipate cu rachete de croazieră au fost mobilizate în ultimele săptămâni în estul Mediteranei.
"Am ordonat armatei americane să îşi păstreze poziţiile actuale, pentru a menţine presiunea asupra lui al-Assad şi pentru a reacţiona dacă diplomaţia eşuează", a avertizat el.
"Chiar şi un atac limitat i-ar transmite lui al-Assad un mesaj de o (i