Pacienţii din vestul ţării cu varice pot scapă de ele printr-o metodă modernă, care se efectuează în câteva centre medicale din Europa, iar din această săptămână şi în Spitalul Judeţean din Timişoara, în premieră naţională. Concret, prin vena safenă afectată de varice este introdusă o sondă care o îngheaţă şi astfel poate fi smulsă foarte uşor. Astfel, pacienţii pot pleca în aceeaşi zi în care sunt supuşi acestei intervenţii, plus că nu există niciun risc ca piciorul bolnavilor să rămână amorţit după operaţie.
Primul pacient supus unei astfel de intervenţii a fost, luni, un bărbat de 30 de ani, care avea varice mari de zece ani. Sorin Olariu, şeful Clinicii I Chirurgie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, unde se realizează astfel de operaţii, a afirmat, astăzi, că intervenţia inedită de tratare a varicelor durează cel mult 45 de minute, iar pacienţii nu trebuie să plătească niciun leu pentru că sonda utilizată poate fi resterilizată. “Pacienţii trebuie să se prezinte cu un bilet de trimitere de la medicul de familie, adeverinţă de asigurat şi cu cartea de identitate pentru a beneficia de această metoda prin criostripping în mod gratuit. Pacientul pleacă acasă imediat după ce a fost operat şi dacă îşi pune un ciorap elastic, poate să reia activitatea. Spre deosebire de procedurile clasice, prin această metodă, nu se interceptează filetele nervoase, adică piciorul nu rămâne chiar şi luni de zile amorţit după operaţie”, a mai adăugat Sorin Olariu.
În acest moment, în România, pacienţii care au varice trebuie să plătească între 300 şi 400 de euro ca să scape de ele prin utilizarea laserului endovenos sau a radiofrecvenţei, şi asta pentru că CNAS nu decontează costul procedurilor. Sonda, precum şi aparatura necesară pentru a putea fi pusă în aplicare metoda de tratare a varicelor prin criostripping au fost achiziţionate de Universitatea de Med