Îngrăşarea reprezintă adeseori un efect secundar declanşat nu neapărat de mâncatul excesiv şi nesănătos, ci şi ca urmare a anumitor tratamente medicamentoase care pot interveni în procesul normal de metabolizare al alimentelor.
Deşi mai puţin de 5% din cazurile de supraponderalitate sunt cauzate de medicamente, considerăm că o astfel de listă a tratamentelor potenţial periculoase pentru siluetă trebuie întocmită, pentru ca să fiţi informati atunci când observaţi ceva în neregulă cu corpul vostru.
Antidepresivele şi insulina pot creşte pofta de mâncare
Există mai multe categorii de medicamente antidepresive, fiecare dintre acestea putând avea efecte negative asupra siluetei. Studiile au demonstrat că vă puteţi îngrăşa cu 2-9 kilograme pe lună dacă sunteţi sub tratament cu antidepresive.
Aşadar, discutaţi acest aspect cu medicul, care vă poate prescrie medicamente ce conţin substanţe neurochimice fără niciun fel de efect secundar asupra poftei de mâncare.
Persoanele diabetice se pot confrunta uneori cu poftă de mâncare exagerată, cauzată de anumite fluctuaţii ale zahărului în sânge.
Aceste episoade au loc în special când nivelul de zahăr din sânge scade (hipoglicemie), unii pacienţi observând o tendinţă de îngrăşare cu până la 11 kilograme în primul an de tratament pentru diabet. Există soluţii pentru astfel de probleme, şi anume medicamentele antidiabetice cu efect neutru asupra greutăţii corporale.
Medicamentele antipsihotice, efect negativ asupra metabolismului
Compuşii din astfel de medicamente pot avea un impact major asupra funcţionării metabolismului şi a saţietăţii, astfel că vă puteţi alege cu până la cinci kilograme pe săptămână. De regulă, persoanele care iau antipsihotice se află deja sub supravegherea unui medic, astfel că, dacă observaţi că luaţi în greutate mai mult decât în mod normal, nu ezitaţi să