Centrul de analiză economică de la Chişinău Expert Grup susține că economia moldovenească ar putea crește cu peste 6 la sută în cazul intrării în zona de comerţ liber cu Unkiunea Europeană sau, dimpotrivă, s-ar contracta cu 4 procente, dacă Republica Moldova ar accepta oferta Rusiei de a adera la Uniunea Vamală Rusia-Belarus Kazahstan. Experţii centrului recunosc însă că nu au inclus în calcule şi impactul unor eventuale embargouri la vin sau alte produse moldoveneşti în Rusia. Amănunte despre cercetarea Expert Grup are Liliana Barbăroşie.
Dacă vor exista embargo-uri, creşterea economică scontată s-ar putea uşor transforma în descreştere, cel puţin la început, a precizat pentru Europa Liberă unul dintre autorii studiului, Alexandru Fala.
Experţii îşi bazează totuşi estimările optimiste pe o precondiție, şi ea oarecum favorabilă: astfel de măsuri din partea Rusiei nu au cum să fie de lungă durată. Pe urmă, impactul lor, chiar şi cuprinzând ramuri întregi economice, nu va fi atât de mare încât să dea peste cap întreaga economie. În cazul vinului, bunăoară, vorbim despre o cifră de afacere de 80 de milioane de dolari în comerţul cu Rusia, ceea ce constituie sub 4 procente din PIB, explică Alexandru Fala.
Mai complicate ar fi lucrurile dacă Rusia ar închide robinetul gazelor naturale, avertizează experţii. Dar din nou, factorul încurajator e că asta nu se poate face fără Ucraina, zona de tranzit pentru gazele ce ajung în Moldova, prin urmare la fel nu poate fi o măsură de lungă durată.
Alegerea pe care o ridică în faţa moldovenilor cele două oferte este, potrivit aceloraşi experţi, între gazul mai ieftin, în cazul intrării în uniunea vamală, şi modernizarea economică, soldată într-un final şi cu o competitivitate mai bună, pe care o poate aduce Moldovei integrarea economică cu UE. Mai ales că, aşa cum au calculat expe