În urmă cu 12 ani, Osama ben Laden arăta prin teroare cât de bine organizată şi periculoasă este organizaţia teroristă pe care a înfiinţat-o şi pe care o conducea. Acum, după ce el a fost lichidat de americani, gruparea s-a divizat în mai multe ramuri, iar lupii tineri au luat locurile locotenenţilor lui ben Laden. Al-Qaeda rămâne însă o ameninţare reală.
După 11 septembrie 2001, al-Qaeda nu a mai reuşit să organizeze cu succes un alt atac în Statele Unite. Însă atacul cu bombe care a avut loc în primăvara la Boston au arătat că ameninţarea reprezentată nu neapărat de al-Qaeda în sine, ci de adepţii ideologiei, este în continuare una cât se poate de reală.
La începutul lunii august, autorităţile americane au emis o alertă internaţională privind posibilitatea unor atacuri teroriste, care a rămas în vigoare până la sfârşitul lunii. În primă fază, mai multe state, în frunte cu SUA, au închis misiunile diplomatice din mai multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Decizia a fost luată după ce serviciile americane au interceptat convorbiri dintre liderii al-Qaeda, care vorbeau despre coordonarea unor atacuri asupra unor puncte de interes din Statele Unite.
Vestea bună este că, în ultimii ani, numărul persoanelor condamnate în SUA pentru organizarea de atentate teroriste a scăzut constant. În 2009 au existat 41 de cazuri, în 2011 au fost 12 şi doar 3 în 2013. Tamerlan Ţarnaev, „creierul” atacului de la Boston, este singurul dintre aceştia despre care s-a descoperit că a avut legături cu militanţi străini.
Asta arată că grupările teroriste internaţionale se infiltrează tot mai greu în SUA, recrută mai greu cetăţeni americani şi, astfel, au tot mai greu acces la teritoriul SUA.
La 2 mai 2011, Osama ben Laden, fondatorul al-Qaeda şi cel care a stat în spatele atacurilor de la 11