Consilierii orădeni au aprobat proiectul de hotărâre cu privire la reabilitarea şi amenajarea pasajului de trecere între străzile Republicii şi Madach Imre, denumit Pasajul Madach, respectiv amenajarea unei terase şi extinderea spaţiului comercial învecinat.
Pasajul face parte din clădirea Bazarului, o construcţie valoroasă din punct de vedere istoric şi arhitectural, care se integrează perfect în stilul neoclasic, cu elemente neorenascentiste şi neobaroce, al clădirii teatrului şi al celorlate construcţii din centrul oraşului.
Pentru a pune în valoare clădirea Bazarului şi pasajul, care momentan se află într-o stare de degradare avansată, Primăria Oradea a propus reabilitarea acestuia din urmă printr-un parteneriat public-privat cu proprietarul imobilului învecinat.
Conform proiectului de hotărâre, reabilitarea se va realiza de către partenerul privat, urmând ca după finalizarea lucrărilor, investiţia realizată asupra imobilului să se predea municipiului Oradea. În compensarea cheltuielilor realizate cu reabilitarea şi amenajarea pasajului, partenerul proiectului va deveni chiriaşul spaţiului pe o perioadă calculată proporţional cu valoarea investiţiei, condiţionat de asigurarea trecerii pietonale prin pasaj.
Totodată, consilierii au aprobat ca în pasaj să se realizeze un punct de informare turistică, prin închiderea celor două accese stradale cu uşi glisante, având deschidere automată, care să asigure trecerea liberă a persoanelor.
Pereţii şi tavanul pasajului se vor repara acolo unde e cazul şi se vor reface ancadramentele şi profilatura existentă la pereţi şi la bolţile tavanului.
Construcţia clădirii Bazarului a început în 1899, odată cu construcţia clădirii teatrului, după proiectul arhitectului Rimanóczy Kálmán. Aici a funcţionat primul cinematograf, teatrul Edison, care avea aranjate fotoliile în amfiteatru şi un bufet engl