24 de gospodine şi un tânăr de 25 de ani din zona clujeană Huedin-Vlădeasa sunt de azi bucătari cu acte în regulă, recunoscute peste ocean. Oceanul Atlantic. Cursul pe care l-au urmat ei, aproape jumătate de an, a fost organizat de Academia Română, filiala Cluj-Napoca, şi de Asociaţia pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale - ASDR din Dezmir.
Drumul de la tradiţie spre un loc de muncă trece pe la Academia Română.
Proiectul demarat de această instituţie în ianuarie 2012 se va încheia la finele acestui an şi le-a oferit un loc de muncă unor săteni din zona clujeană Huedin-Vlădeasa, o zonă cu un mare potenţial turistic şi de o frumuseţe ce-ţi ia ochii.
Le-a oferit posibilitatea de a-şi valorifica cunoştinţele deja ştiute de la mama şi bunica şi de a le certifica, acordându-le o diplomă de bucătar recunoscută atât de Ministerul Muncii, cât şi pe teritoriul Europei, al SUA şi al Canadei.
Cursul a fost o ocazie pentru multe casnice să-şi urmeze pasiunea pentru gătit, să dobândească mai mult curaj şi să experimenteze reţete noi, dar şi să îmbine reţetele bunicii cu cele noi, moderne.
„Valea Drăganului din comuna Poieni, unde suntem acum, este o zonă turistică foarte căutată. Anual avem peste 5.000 de turişti străini. Sunt vreo 30 de pensiuni în zonă care duceau lipsă de bucătari calificaţi, iar acest curs certificat de Academia România a rezolvat problema. S-au mai făcut cursuri la noi, dar acesta a fost cel mai serios“, explică primarul comunei Poieni, Gheorghe Boca.
El consideră că acest curs le-a oferit sătenilor o perfecţionare a ceea ce deja ştiau şi posibilitatea de a se angaja. Înainte gospodintele de la curs îşi împărţeau ziua între îngrijirea casei, a animalelor din bătătură, a făcutului fânului şi tot ce mai e nevoie de făcut pe lângă casă.
Vechi şi nou. Reţete tradiţionale şi preparate sofisticate europene
Vior