Lupta pentru demararea exploatării aurifere de la Roşia Montană se încinge! După ce politicienii români au început să se încaiere - unii pro, alţii contra proiectului - mai-marii companiei Gabriel Resources ne ameninţă cu judecata: dacă legea va fi respinsă, ne acţionează în instanţă şi cer despăgubiri de 4 miliarde de dolari pentru investiţiile făcute până acum.
Într-un interviu acordat unui cotidian din Toronto, Jonathan Henry, directorul executiv al Gabriel Resources Ltd., a declarat că dacă Parlamentul respinge proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, compania va da în judecată Guvernul României.
“În cazul în care Camera Deputaţilor respinge proiectul, vom continua notificarea oficială de începere a litigiului pentru încălcări multiple ale tratatelor internaţionale de investiţii, pentru a obţine cel puţin 4 miliarde de dolari SUA”, a spus Henry.
Mai mult decât atât, acesta a atenţionat că un refuz al exploatării va pune pe fugă şi alţi posibili investitori străini. Factura de 4 miliarde dolari este echivalentul a peste 1.140 de dolari (860 de euro) plătiţi de fiecare contribuabil român, dat fiind că în ţara noastră sunt 4,38 de milioane salariaţi plătitori de taxe.
Henry, care lucrează la compania din Canada de trei ani, a dat de înţeles că va demisiona în cazul în care va fi declanşat un proces împotriva statului român, întrucât el este specialist în minerit şi nu în litigii. Strada fierbe, minerii s-au blocat în subteran
În tot acest timp, românii care se opun proiectului continuă protestele. Marţi seară, în a zecea zi de manifestaţii, 300 de persoane au blocat centrul Capitalei, cerând stoparea exploatării.
Şi la Roşia Montană e “mişcare”: câteva zeci de mineri s-au blocat ieri în subteran, supăraţi că Senatul a respins proiectul, luându-le astfel obiectul muncii. Aceştia ameninţă cu greva foamei. Documen