Mă număr printre cei frustraţi că nu am apucat să fiu pro sau contra proiectului minier Roşia Montană. Căsuţa mea de e-mail este plină de mesaje care îmi cer imperativ, prin apel la patriotism, la recunoştinţă faţă de voturile care mi s-au dat ca parlamentar ori ca politician responsabil de viaţa românilor să votez împotriva sau pro Roşia Montană! Argumentele sunt variate şi opuse, desigur! Unele ţin, altele sunt ilogice şi ridicole.
Eu chiar sunt un politician responsabil, cu oroare de laşităţi, populisme sau partis-pris-uri. Ca urmare, întreb USL şi Guvernul Ponta: ce înseamnă proiectul minier de la Roşia Montană? Vreau să am o părere: pro sau contra. Vreau să fiu între cei din Piaţa Universităţii sau între cei din Alba.
Cearta dintre Ponta şi Antonescu, jocurile lor politice în interiorul USL şi mai ales în vederea alegerilor prezidenţiale au aruncat în aer un proiect major pentru România, oprind o dezbatere care este esenţială în vederea unei decizii juste în cazul exploatării miniere în cauză. Aşa cum stau lucrurile acum, pare că nu vom şti niciodată dacă au dreptate cei care se opun proiectului ori cei care cer demararea lui pentru a avea locuri de muncă.
Eu îi intreb pe amândoi marii actori ai piesei care se joacă în aceste zile în România: unde sunt românii în calculele voastre? Preocupaţi să vă daţi pumni şi să marcaţi puncte unul faţă de celălalt, vă gândiţi vreun moment că o decizie pe care o luaţi voi afectează, într-un fel sau altul, milioane de români?
Pornind de la această indignare faţă de doi politicieni care au venit împreună la Putere şi sfârşesc acum strângându-se reciproc de gât, aş vrea să subliniez cele mai importante şapte concluzii pe care le trag eu din felul în care guvernanţii au gestionat acest proiect.
1.România nu mai are un Guvern funcţional. Membrii Executivului nu trag în aceeaşi directie, ci unii trag h