Zeci de elevi sălăjeni cu medii mari, în cei patru ani de gimnaziu, nu au reuşit să obţină la evaluarea naţională nici măcar nota de trecere la ambele discipline. Cele mai mari discrepanţe, dintre mediile anilor de gimnaziu şi cele obţinute la Evaluarea Naţionale, se regăsesc la şcolile din mediul rural.
În aproximativ 21 la sută dintre unităţile gimnaziale din judeţul nostru s-au înregistrat diferenţe mai mari de trei puncte, iar în circa 38 la sută dintre şcoli, diferenţe mai mari de două puncte.
Deşi este cunoscută această “hibă” a sistemului de ani de zile, fiind suficientă o scurtă privire peste listele ierarhiei judeţene cu mediile de admitere ale candidaţilor la admiterea în liceu, abia acum se încearcă remedierea acesteia. Conducerea Ministerului Educaţiei a ajuns la concluzia că sistemul de admitere la liceu este unul găunos, descoperind diferenţe inadmisibil de mari între media multianuală a gimnaziului şi media de la Evaluarea Naţională. Drept urmare, s-a hotărât ca, pentru cei care vor da admitere la liceu în vara lui 2014, notele obţinute în gimnaziu să aibă o pondere de numai 25 la sută, iar examenul naţional să conteze în proporţie de 75 la sută, procedură care s-a mai aplicat în urmă cu ceva ani.
Şcolile vor fi monitorizate
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, o explicaţie a existenţei unor asemenea discrepanţe, între mediile obţinute în cei patru ani de gimnaziu şi cele de la examenele naţionale, ar fi că, probabil, din dorinţa ca elevii să obţină un loc cât mai bun la liceu, profesorii de la clasă să fie mai puţin exigenţi. “Este posibil ca, în unele situaţii, să fie vorba şi de unele presiuni venite din partea părinţilor. Cert este că, începând din acest an şcolar, vor fi atent monitorizate unităţile gimnaziale, unde au fost înregistrate diferenţe mai mari de două puncte în anul şcolar preceden