În judeţ sunt 4.000 de elevi care fac naveta la şcoala de centru pentru că nu au şcoală în sat. Necesarul de microbuze în judeţ este de 34, iar promisiunile de doar 18.
Peste 4.000 de elevi din judeţul Neamţ vor începe şi acest an şcolar înghesuiţi în microbuze hârbuite sau, şi mai rău, luând la picior, indiferent de vreme, câte trei – patru kilometri de drum ca să ajungă la şcoală şi alţi trei – patru kilometri ca să revină acasă după cursuri. Dacă au “norocul” de a locui într-una din comunele în care un microbuz face trei ture pe zi pentru a putea cuprinde toată comuna, vor merge cu microbuzul, dar pe la ora 6 dimineaţa, pentru ca toţi copiii să aibă timp să ajungă în clasă când sună clopoţelul. Cele 18 microbuze promise judeţului Neamţ nu au nicio şansă să ajungă curând în judeţ, atât timp cât, la Ministerul Educaţiei, licitaţia pentru achiziţionarea de microbuze şcolare este departe de a fi încheiată şi, cel puţin în acest moment, nu există o dată avansată pentru înnoirea parcului de microbuze şcolare din Neamţ. “Am făcut sute de liste cu necesarul de microbuze. Nu avem un răspuns concret”, a spus inspectorul general adjunct Elena Laiu.
Necesarul de microbuze avansat de Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ este de 34 de microbuze: 13 microbuze de 16 plus 1 locuri şi 21 de microbuze de 30 plus 1 locuri. În fruntea listei de priorităţi se află comune care au sute de copii care depind de microbuz pentru a ajunge la şcoală sau în care drumul dus-întors la şcoală şi grădiniţă însumează mai mult de zece kilometri. “Problema cea mai mare o avem la Pipirig, unde sunt aproximativ 1.000 de copii transportaţi cu microbuzul în fiecare zi. Tot pe lista de priorităţi se află şi comunele Timişeşti, Girov, Dulceşti, Bârgăoani, Stăniţa şi Cândeşti”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Elena Laiu.
În anul şcolar trecut au fost înregistrate în judeţ 108 mic