“Futuro Textiles”, o expoziţie de excepţie, unică în lume, a fost inaugurată, marţi seara, la Timişoara, evenimentul fiind organizat pentru prima dată în afara Franţei. Momentul a marcat deschiderea noului sezon cultural al Institutului Francez (IF) Timişoara, dar şi începerea mandatului de director al acestuia pentru Daniel Malbert, iar Asociaţia Timişoara Capitală Culturală 2021 o consideră o provocare pentru susţinerea acestui demers al municipalităţii bănăţene.
Cei prezenţi la salonul de textile au putut vedea mătase ţesută din pânză de păianjen de Madagascar, ţesături din fibră optică, haine “fotocatalitice”, care resping moleculele nocive din aer, un fragment de dantelă creată pentru rochia de mireasă a lui Kate Middleton, alături de alte piese spectaculoase: un pulover care ‘verifică’ permanent starea de sănătate, un altul care îşi schimbă culoarea în funcţie de starea de spirit a persoanei care îl poartă, dantelă din rădăcini de căpşuni, cărţi şi perne din fibră optică sau o rochie din celuloză care creşte singură, fără cusături, produsă de bacteriile care duc la fermentarea vinului. Expoziţia Futuro Textiles a luat naştere în oraşul Lille din nordul Franţei, la iniţiativa Asociaţiei Ille 3000, cea care a coordonat activităţile culturale pe parcursul anului 2004, când oraşul Lille a fost Capitală Culturală Europeană. La vernisajul expoziţiei a participat şi Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România, şi oficialităţi locale.
“Este o expoziţie unică în lume. ‘Futuro Textiles 3 este o expoziţie complet nouă, realizată în 2013, care înfăţişează tot ceea ce înseamnă inovaţie în domeniul textilelor. Singura componentă a expoziţiei din 2006 care se păstrează aici este zona pedagogică, explicativa. Practic, astăzi putem realiza ţesături din orice, de la pietricele de bazalt şi lapte, la pânza de păianjen. (…). Originalitatea proiectului ‘Futuro Te