Părinţii care îşi înscriu copiii pentru prima dată la creşă sau la grădiniţă trebuie să prezinte conducerii unităţii un buletin de analize medicale. Acesta atestă că micuţii sunt sănătoşi şi nu suferă de afecţiuni contagioase, pe care le-ar putea transmite colegilor.
Analizele sunt considerate investigaţii medicale la cerere, motiv pentru care se plătesc. Un set complet de analize variază între 70 şi 110 lei, în funcţie de laborator. Pentru un examen coproparazitologic, părinţii trebuie să scoată din buzunare, în medie, 10 lei, pentru un exudat faringian 30 de lei, pentru exudatul nazal tot 30 de lei, iar pentru coprocultură aproximativ 35 de lei.
Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea spun că prima analiză este necesară pentru a se stabili dacă micuţul are paraziţi, cea de a doua pentru stafilococ sau streptococ, iar cea de-a treia pentru depistarea afecţiunilor digestive. „Analizele medicale sunt foarte importante pentru copiii care intră pentru prima dată în colectivitate, pentru a se vedea dacă ei sunt purtători de anumiţi germeni, pe care i-ar putea transmite celorlalţi. Exudatul faringian şi nazal este pentru depistarea streptococului şi stafilococului, vinovaţi de infecţiile respiratorii, coprocultura pentru depistarea unor coli patogeni sau salmonela, iar examenul coproparazitologic pentru a se depista dacă micuţul are anumiţi paraziţi. În cazul în care sunt depistaţi cu anumite probleme, ei au voie să intre în colectivitate, doar după ce primesc tratamentul adecvat”, spune medicul Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea.
Un ultim pas pe care părinţii trebuie să îl facă înainte de înscrierea copiilor la grădiniţă, este să obţină de la medicul de familie avizul epidemiologic. Acesta presupune o ultimă consultaţie a copilului, care trebuie să fie făcut cu puţin timp înainte de începerea anului şcolar. Tot de la m