În apropierea Zilei Internaţionale a Limfomului, care se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 15 septembrie, asociaţia bolnavilor cu această boală a lansat un ghid practic care vine în ajutorul persoanelor diagnosticate, ale rudelor şi apropiaţilor acestora. „Dicţionarul de limfom” realizat sub auspiciile dnei. prof. dr. Anca Lupu, preşedintele Societăţii Române de Hematologie şi dr. Radu Niculescu, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor cu Limfoame - îşi propune să devină un mijloc important de informare în lupta cu această boală dificilă, pentru pacienţii cu limfom, rudele şi prietenii lor. De asemenea, Dicţionarul de limfom este şi o sursă de informare pentru marele public, în încercarea de a detalia implicaţiile acestei forme de cancer, extrem de puţin cunoscută, dar foarte agresivă.
În lume există peste un milion de persoane care suferă de limfom. Aproximativ 360.000 de cazuri noi de limfoame sunt diagnosticate anual. Limfomul este o formă de cancer care afectează sistemul limfatic, care face parte din mecanismul natural de apărare al organismului. Potrivit prof. dr. Anca Roxana Lupu, printre simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze sunt starea de oboseală cronică, infecţiile repetate, scăderea în greutate şi inflamarea unuia sau mai multor ganglioni. Ea atrage atenţia că boala poate trece neobservată din cauza simptomelor nespecifice precum febră, transpiraţii nocturne sau dificultăţi de respiraţie, de aceea educaţia pacienţilor este esenţială.
Limfomul non-Hodgkin (LNH) reprezintă cea mai răspândită formă a cancerului limfatic (90% din cazuri). „Celulele albe din sânge se înmulţesc necontrolat, se acumulează în structurile sistemului limfatic şi formează tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot apărea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traversează întreg organismul. Cel mai frecvent apar în ficat sau splină”, explică