Guvernul a aprobat varianta finală a scrisorii convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), însă marea necunoscută o constituie scăderea contribuţiilor sociale cu 3%. Aceasta nu era trecută în draftul de scrisoare apărut recent în presă, însă a fost cerută de către PNL zilele trecute şi are un impact bugetar uriaş, estimat la 3 miliarde de lei.
Executivul a avut mult de furcă cu delegaţia FMI pentru a obţine scăderea TVA la pâine de la 24% la 9%, deşi măsura nu avea ca impact bugetar decât 100 de milioane de lei. Instituţiile financiare internaţionale au obligat statul să crească accizele pentru produsele de lux ca să compenseze diferenţa.
Scăderea CAS cu trei puncte procentuale ar avea, însă, un impact bugetar imens, trei miliarde de lei, care ar trebui acoperiţi din altă parte în cazul în care se doreşte implementarea acestei măsuri. „Răspunsul dacă se poate sau nu se poate depinde de sursa de finanţare a acestor 3 miliarde. Dacă avem o creştere de venituri din altă parte care să compenseze scăderea de 3 miliarde se poate. E de asemenea o decizie de oportunitate şi economică, dar şi politică, între diferite opţiuni de politici publice: creşterea investiţiilor, scăderea TVA la alte produse, scăderea cotei generale de TVA, scăderea CAS, fie măsuri pe parte de creştere a cheltuielilor, care să stimuleze economia în 2014”, declara Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, în data de 9 septembrie.
De altfel şi premierul Victor Ponta afirma ieri că o decizie finală în privinţa scăderii contribuţiilor va fi luată în luna octombrie. „Am inclusiv impactul bugetar făcut de către domnul Voinea al diferitelor propuneri enunţate. S-a vorbit de reducerea cotei unice, de reducerea CAS-ului, de toate celelalte, pe măsură ce avem toate datele vedem până la jumătatea lui octombrie de unde putem să tăiem ca să putem să punem în altă parte”, a