Edilii ar putea să facă parte din conducerea societăţilor comerciale din subordine, fără frică de ANI. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Aleşii locali ai USL aflaţi în incompatibilitate mai au o speranţă la Parlament, care i-ar putea scoate, măcar pe viitor, din această situaţie. Şase deputaţi PSD au depus un proiect de modificare a Legii 51/2006 privind servicile comunitare de utilităţi publice, cu scopul de a le permite aleşilor locali să facă parte din consiliile de administraţie ale regiilor autonome din jurisdicţia lor, fapt în prezent taxat de ANI.
ANI, acuzată de "exces de putere"
Avizat deja favorabil de Comisia de administraţie a Senatului, care este primă Cameră sesizată, proiectul prevede înfiinţarea de asociaţii de dezvoltare intercomunitară care va cuprinde toate serviciile de utilităţi publice şi din care pot face parte preşedinţii de CJ şi primarii. Acesta este un mod a modifica regimul incompa tibilităţilor pe uşa din dos, astfel încât aleşii să nu fie acuzaţi că au umblat direct la competenţele ANI.
"ANI a apreciat, în opinia noastră în mod abuziv, cu exces de putere, că funcţiile de primar şi preşedinte al consiliului judeţean sunt incompatibile cu calitatea de reprezentant al comunei, oraşului, municipiului şi judeţului, în adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Mai mulţi primari USL au fost găsiţi incompatibili de ANI, aceştia fiind acuzaţi că au deţinut cocomitent funcţia de primar sau de preşedinte al Consiliului Judeţean şi pe cea de membru al Consiliului de Administraţie la regiile autonome de interes local sau naţional. Mulţi alţii se află în aceeaşi situaţie, chiar dacă ANI nu i-a depistat încă. Aceştia riscă să-şi piardă mandatul dacă vor fi declaraţi incompatibili şi de instanţă. Chiar şi iniţiativa PSD nu-i poate însă salva pe aceştia, întrucât, în pri