Monica Aliman, unul dintre cei trei acţionari ai brutăriei artizanale Pain Plaisir din zona Kiseleff a Capitalei, spune că la mai puţin de jumătate de an de la deschidere are vânzări zilnice de 800-900 de euro şi un număr de 150-200 de clienţi.
„O baghetă tradiţională franţuzească costă acum 4,5 lei (1 euro), preţul s-a redus de la 5 lei în urma scăderii TVA la pâine. Un croissant este cinci lei”, explică antreprenoarea, prezentă în emisiunea ZF Live din 11 septembrie.
Monica Aliman, care a lucrat anterior în publicitate, s-a asociat în acest business cu Irina Stăncescu, o româncă cu studii de gastronomie şi patiserie la Paris, şi cu britanicul Tom Rees, brutarul Pain Plaisir cu experienţă vastă în domeniu. „Am investit 200.000 de euro şi planul iniţial era să ne recuperăm banii în trei ani. Acum sperăm să ni-i recuperăm mai repede. Pentru deschidere am luat un credit de 60.000 de euro de la bancă, iar restul au venit din resurse proprii.”
Vedeţi aici emisiunea integrală din data de 11 septembrie 2013
Monica Aliman spune că ea şi-a investit toate economiile proprii în brutărie, Irina Stăncescu şi-a vândut apartamentul, iar Tom Rees a făcut un împrumut consistent de la părinţi.
Vor să angajeze încă două persoane
„Iniţial ne-am gândit să deschidem un bistro însă pentru un restaurant logistica este îngrozitoare şi investiţia necesară era prea mare pentru noi, de circa 350.000 de euro.” Astăzi localul Pain Plaisir are produse de brutărie, patiserie şi cofetărie realizate în laboratorul propriu, amplasat în acelaşi spaţiu.
„Făina o importăm din Franţa. Cea din România nu era ceea ce îşi dorea brutarul deoarece este mai puţin panificabilă şi are nevoie de aditivi. Ne-am dorit o făină curată.”
De asemenea, ouăle sunt bulgăreşti, pentru că nu există ouă pasteurizate