Astăzi se împlinesc 12 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 de la World Trade Center, New York. Rudele şi apropiaţii victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001 se vor strânge miercuri la “ground zero” să citească numele celor morţi şi să păstreze un moment de reculegere.
Pe 11 septembrie 2001, la ora locală 8,45 (15,45 - ora României), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines care fusese deturnat a lovit unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York. Câteva minute mai târziu, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn.
În urma impactului, cele două clădiri, unul dintre simbolurile metropolei americane, se prăbuşeau, provocând moartea a mii de oameni.
La aproximativ trei ore de la lovirea primului turn WTC, un avion se prăbuşea în Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu teroriştii. Un alt avion deturnat a lovit clădirea Pentagonului, sediul Departamentului Apărării, ucigând 190 de persoane.
Şi-au pierdut viaţa atunci 3.668 de persoane, printre care şi trei români, soţii Alexandru şi Corina Stan şi Eugen Gabriel Lazăr, angajaţi ai companiei Cantor Fitzgerald, care lucrau la etajul 103 al primul turn WTC.
Proiectul de construcţie al noului World Trade Center este în derulare, un turn din cadrul complexului înălţându-se deja la New York, transmite Agerpres.
După prăbuşirea turnurilor gemene în atentatele din 11 septembrie 2001, noul complex imobiliar al cărui dezvoltator este Larry Silverstein, va fi chiar mai sofisticat şi mai impresionant decât turnurile dispărute, potrivit declaraţiilor arhitecţilor. Complexul va cuprinde cinci turnuri noi, un muzeu naţional memorial, un nod de mijloace de transport, spaţii comerciale şi un centru cultural. Cel mai înalt turn din complex va avea 104 etaje şi se preconizea