Dezbaterea în jurul majorării cheltuielilor medicale pentru moldoveni.
Ministerul Sănătăţii vrea scumpirea poliţelor de asigurare medicală, fără însă a spori şi cheltuielile pentru compensarea medicamentelor. Banii suplimentari ar urma să meargă la procurarea de echipamente şi noi servicii, cum ar fi bunăoară operaţiile pe cord. Criticii scumpirii spun că nu tehnica din spitale, şi nici intervenţiile mai specifice, ci serviciile ce vizează un număr mai mare de pacienţi ar trebui să fie prioritare.
Angajatorul şi angajatul ar urmă să plătească, împreună, cu un procent mai mult din salariu, dacă proiectul Ministerului Sănătăţii ar fi aprobat. Astfel, în total opt procente din veniturile salariale ar urmă să meargă la acoperirea cheltuielilor medicale începând cu 2014. Pentru neasiguraţi, poliţa ar putea ajunge să coste în jur de 4 mii de lei, ceea ce înseamnă o scumpire cu 700 de lei.
Ţintele urmărite de Minister - acoperirea unor cheltuieli pentru procurarea de utilaje şi servicii noi - şi-au atras însă criticile unor cunoscători ai domeniului. Ghenadie Ţurcanu, în trecut vice-ministru al sănătăţii, acum expert la Centrul de Politici şi Analize în Sănătate, spune că scumpirea ar fi justificată doar dacă, bunăoară, ar mări accesul populaţiei sărace la medicamentele compensate, sau ar pune în aplicare alte măsuri ce vizează un număr mai mare de pacienţi:
„Trebuie incluse în pachet acele servicii care sunt necesare pentru întreaga populaţie, dar nu pentru unităţi. Pentru unităţi trebuie să dea bugetul bani. Dar nu din banii pacienţilor să fie făcute intervenţii chirurgicale la unităţi, nu din banii lor trebuie să fie procurate medicamente pentru dotarea spitalelor care nu sunt reorganizate de 50 de ani.”
Compensarea ar trebui cu atât mai mult să fie vizată, cu cât accesul la acest sprijin din partea statului al