Preşedintele Uniunii Federale a Minorităţilor Naţionale din Europa, Hans Heinrich Hansen, afirmă că minorităţile nu s-au mai confruntat cu o situaţie la fel de precară în Europa de la căderea Cortinei de Fier, membrii acestor comunităţi simţindu-se "străini în propriul stat".
Preşedintele Uniunii Federale a Minorităţilor Naţionale din Europa, Hans Heinrich Hansen, a declarat, miercuri, în deschiderea seminarului anual organizat de Fundaţia "Bernady Gyorgy" din Târgu Mureş, că discuţiile despre prezentul şi viitorul Europei stau sub semnul crizei financiare, care se reflectă şi în situaţia minorităţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit lui Hans Heinrich Hansen, în unele state membre chiar şi peste jumătate dintre tineri sunt şomeri, în timp ce reprezentanţii minorităţilor "trăiesc în zonele periferice inclusiv din punct de vedere economic".
Hansen a spus că minorităţile nu s-au mai confruntat cu o situaţie la fel de precară în Europa de la căderea Cortinei de Fier.
"O situaţie gravă o au romii, minoritatea cea mai numeroasă din Europa. Niciodată nu a fost o situaţie mai proastă economic în Europa. În loc de cooperare, asistăm la una de renaţionalizare în Europa. Procesul este unul de a scoate în evidenţă caracteristice pozitive ale unei naţiuni. După căderea Cortinei de Fier nu ne-am confruntat, minorităţile naţionale, cu o asemenea situaţie, ne regăsim ca străini în propriul stat, în condiţiile în care retorica de stat naţional devine din ce în ce mai puternică. Avem nevoie ajutorul dumneavoastră, al tuturor partidelor, pentru ca valorile diversităţii, multiculturalităţii să fie păstrate şi să nu fie măcinate în statisticile europene", le-a spus Hans Heinrich Hansen participanţilor la seminar.
Potrivit acestuia, chiar dacă deviza UE este "unitate în diversitate", acest lucru nu este aplicat în mod corespunzător şi asupra