Ministerul Agriculturii a făcut ieri public un ordin prin care se modifică sistemul prin care Guvernul şi Uniunea Europeană au plătit în ultimii şapte ani subvenţii pe piaţa bovinelor luând în calcul structura fiecărei ferme la sfârşitul lunii ianuarie a anului 2008.
În consecinţă subvenţia, care se ridică la aproximativ 170 euro/cap de animal, a fost direcţionată către ferme care aveau un număr mai mic de bovine decât cel declarat oficial, iar în acelaşi timp fermele în expansiune au fost nevoite să reziste cu subvenţii plătite în funcţie de mărimea lor din urmă cu şapte ani. Miza acestui sistem este direcţionarea către crescătorii de animale a unui pachet financiar (cu bani de la Bruxelles şi de la UE) în valoare totală de 250-300 de milioane de euro an de an.
„Plăţile se făceau până acum în funcţie de declaraţia din 2008 şi s-au plătit bani pentru vaci inexistente. Acum prin legea asta intrăm şi noi în rândul lumii. Nu ştiu însă dacă vor fi numărate vacile în fiecare an sau şi în următorii câţiva ani se vor face plăţi în funcţie de numărul ce va fi luat în calcul anul acesta“, a explicat Mihai Petcu, proprietarul şi administratorul Agroindustriala Pantelimon, o fermă de 500 de vaci de lapte şi afaceri de 1 milion de euro anual.
Principalii beneficiari ai vechiului sistem au fost comercianţii de vite care în 2007-2008 au avut fermele populate cu un număr important de animale astfel că ei au continuat să încaseze bani indiferent de fluctuaţiile din exploataţiile lor.
În schimb, mai mulţi crescători de animale care au investit în extinderea fermelor în ultimii ani au acuzat că se confruntă cu concurenţă neloială în condiţiile în care baza lor de subvenţionare a rămas la nivelul din 2008, iar numărul de animale din ferme era în realitate mai mare.
„Această derogare a fost dată pentru România şi pentru Bulgaria pentru că s-au