20 de mineri s-au blocat în subteran, susținuți de alți 300 la suprafață cerînd adoptarea legii care ar permite expoatarea aurului și metalelor rare din zonă.
Oficialii români au explicat astăzi că nu vor interveni împotriva protestelor maraton care blochează în fiecare seară centrul capitalei. Este vorba despre manifestatii care durează de aproape două săptămâni, care sînt neautorizate, prin care mii de bucureșteni se opun exploatării aurului de la Roșia Montana prin metoda cianurilor. Scenariul pașnic nu a fost, se pare, singurul luat în considerare de către liderii guvernului român.
Președintele sindicatului Viitorul Mineritului din Roșia Montana a recunoscut că mai mulți colegi de-ai lui s-au aflat săptămâna trecută la București și, mai mult, că aceștia aveau autorizație din partea Primăriei Capitalei de a protesta în fața Ministerului Mediului și că ar fi fost cazați la un internat. Miza guvernului, a sindicatului și a companiei româno-canadiene, care-și dorește exploatarea, este proiectul trecut prin guvern acum două săptămâni.
Aducerea minerilor în București pentru a legitima decizii ale guvernului a fost o practică folosită de predecesorii politici ai premierului Victor Ponta. Cea mai gravă incursiune a minerilor în Capitala României a avut loc în zilele de 13-15 iunie 1990, cînd aceștia sprijiniți de forțele de ordinde i-au bătut pe cei care manifestau pașnic în Piața Universității, după ce foștii comuniști câștigaseră alegerile cu peste 80 la sută din voturi.
Potrivit datelor oficiale în urma intervenției minerilor din iunie 1990 s-au înregistrat peste 700 de răniți și patru oameni care au murit împușcați. Asociația Victimelor Mineriadelor vorbește, însă, de peste 100 de morți. Minerii au venit de mai multe ori în București să rezolve problemele politice ale puterii: astfel de pildă în septembrie 1991 în a f