Creşterea cererii de forţă de muncă în sectorul asistenţei medicale este confirmată de cele mai recente date ale Observatorului european al locurilor de muncă vacante, publicate recent de Comisia Europeană. Potrivit raportului, între 2008 şi 2012, numărul de locuri de muncă în sectorul asistenţei medicale din UE a crescut cu aproape 2 % anual.
Specialiştii susţin că această creştere este rezultatul efectelor combinate ale îmbătrânirii populaţiei, progreselor tehnologice şi terapeutice, creşterii aşteptărilor populaţiei în ceea ce priveşte calitatea serviciilor şi punerea unui accent mai mare pe asistenţa profilactică.
Astfel, în 2012, aproape un milion de persoane au fost angajate pentru a lucra în domeniul asistenţei medicale.
„Cel mai recent raport confirmă faptul că asistenţa medicală este unul dintre sectoarele cu cel mai mare potenţial pentru crearea de locuri de muncă în Europa, fiind prin urmare sectorul în care investiţiile în formare sunt urgente”, a declarat László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.
Scăderea în ansamblu a cererii de forţă de muncă în UE
Cu toate acestea, Observatorul reflectă scăderea în ansamblu a cererii de forţă de muncă în UE, locurile de muncă vacante fiind cu 6 % mai puţine în al patrulea trimestru din 2012 în raport cu ultimul trimestru al anului 2011. Numărul de persoane angajate a scăzut în al patrulea trimestru al anului 2012 în cea mai mare parte a principalelor grupuri profesionale şi a scăzut pentru „specialişti” pentru prima dată de la al doilea trimestru al anului 2010 (cu 5 %).
Profesiile cu cea mai mare creştere a numărului de angajaţi după lucrătorii care prestează servicii de îngrijire personală în domeniul asistenţei medicale au fost creatorii şi analiştii de aplicaţii software, personalul secretarial administrat