Pe 31 mai 2013 s-au împlinit 100 ani de la naşterea pianistului, compozitorului şi dirijorului Constantin Silvestri.
Articol realizat de: Olga Grigorescu
Ce bucurie să auzi că în februarie 2013, ilustra casă de discuri EMI Classics a lansat în ediţia „Icons“ un album cu 15 discuri dedicate imprimărilor marelui dirijor român Constantin Silvestri!
Găsim însă şi alte albume dedicate artei lui, cum ar fi cele editate sub sigla „BBC Legends“, cu câţiva ani în urmă, conţinând înregistrări live sau din studio, multe cu Orchestra din Bournemouth, recomandate cu entuziasm melomanilor ca interpretări electrizante, pline de viaţă şi la cele mai înalte standarde artistice; dovadă că şi acum, după atâţia ani de la dispariţia sa, viziunea acestui mare muzician continuă să fie valabilă, chiar să fascineze auditorii.
DIRIJOR, PIANIST, COMPOZITOR
Ceaikovski, Liszt, Mendelssohn, Weber, Mussorgski, Berlioz, Borodin, Dvoràk, Glinka, Rimski-Korsakov, Debussy, Ravel, Bartók, Enescu, De Falla, Saint-Saëns, Franck, Dukas, Sibelius, Stravinsky, Prokofiev, Ravel, Hindemith, Elgar, Şostakovici, Vaughan Williams, Britten sunt numele înscrise pe discurile aflate în albumele citate şi acestea reprezintă doar o mică parte din cele abordate de Silvestri de-a lungul întregii sale cariere dirijorale, a cărei perioadă de maximă afirmare internaţională începuse în jurul anului 1957. Atunci a înregistrat Simfonia a IX-a, „Din lumea nouă“, de Antonin Dvoràk la pupitrul Orchestrei Naţionale a Radiodifuziunii Franceze, obţinând Marele Premiu al Academiei „Charles Cros“, atunci a debutat la Londra, Viena şi Chicago, în ovaţiile publicului şi ale criticilor.
Silvestri mărturisea cândva că a fost mai mult un autodidact. Luase totuşi lecţii de pian de la o vârstă fragedă, iar la Conservatorul din Bucureşti a intrat la clasa Floricăi