Bunicii care vor să îşi îngrijească nepoţii până la vârsta de doi-trei ani ar putea primi de la stat echivalentul unui salariu minim pe economie, pentru ca părinţii să se poată întoarce la lucru.
Tinerii romaşcani înscrişi în Partidul Conservator încearcă să strângă semnături de la locuitorii Romanului care susţin propunerea de lege ce îi vizează pe bunicii care îşi îngrijesc nepoţii până la doi, respectiv trei ani, pentru ca părinţii să se întoarcă la lucru.
Deputatul PC de Neamţ Vasile Cătălin Drăguşanu şi alți parlamentari ai Partidului Conservator au iniţiat o propunere legislativă care prevede ca bunicii să poată beneficia de o sumă în fiecare lună pentru îngrijirea nepoţilor, în situaţia în care părinţii se întorc la locul de muncă. Această propunere vine în sprijinul părinţilor care vor sau trebuie să se întoarcă la lucru.
Propunerea vine şi în sprijinul creşterii natalităţii, în sensul încurajării tinerelor familii de a avea copii, în condiţiile în care Fondul ONU pentru Populaţie avertizează România asupra fenomenului îmbătrânirii populaţiei şi a degradării structurii acesteia pe vârste.
Partidul Conservator speră să adune cât mai multe semnături de la romaşcani, bazându-se şi pe faptul că, în judeţul Neamţ, la recensământul din 2011 au fost înregistraţi 2.654 de copii cu vârsta până în cinci ani, iar în Roman există o singură creşă unde părinţii îşi pot lăsa copiii până în trei ani, care are o capacitate de 400 de locuri – 100 de locuri pentru creşa de zi şi 300 de de locuri pentru creşa săptămânală.
Potrivit propunerii legislative, “în situaţia în care părinţii copilului se întorc la locul de muncă înainte ca acesta să împlinească doi, respectiv trei ani, iar copilul rămâne în îngrijirea unuia dintre bunici, acesta primeşte o sumă de bani lunară echivalentă cu salariul minim net pe economie”. Bunicul beneficiază de această pre