Remediile naturale, în special ceaiurile, sunt percepute drept terapii uşoare ce nu pot aduce prejudicii organismului. Specialiştii susţin însă că unele ceaiuri ne pot îmbolnăvi.
Evident că proprietăţile terapeutice ale ceaiurilor nu pot fi puse la îndoială, acestea confirmându-şi eficienţa de-a lungul timpului. Vestea proastă este că unele dintre ele ne pot dăuna grav sănătăţii.
Podbalul, interzis în multe ţări
"Frunzele şi florile de podbal erau folosite sub formă de infuzie sau decoct pentru tratarea tusei, bronşitei, laringitei, astmului, dischineziilor biliare şi afecţiunilor hepatice. Ani de zile, podbalul a fost simbolul naturopatiei franceze, asta arătând că e nevoie de secole ca să înţelegem cum unele principii, aşa-zis naturale, sunt periculoase. În prezent, consumul de ceaiuri pe bază de podbal este interzis în multe ţări. Este citat exemplul unei femei gravide care şi-a tratat tusea cu infuzie de podbal şi a născut un copil care a murit la cinci zile de insuficienţă hepatică", explică nutriţionista Marie Vrânceanu (http://www.marievranceanu.blogspot.com).
Arnica afectează ţesuturile
"Florile de arnică sunt folosite la tratarea pneumopatiilor, bronşitei, tusei convulsive, cistitei, pielonefritei, asteniei, aterosclerozei, miocarditei, bolilor reumatismale şi tabagismului. Utilizarea acestora trebuie făcută însă cu precauţie pentru că produce iritabilitate gastrointestinală, palpitaţii, hipertensiune, cefalee şi probleme respiratorii. În caz de utilizare externă, trebuie să ţineţi cont de faptul că planta este bogată în lactone sesquiterpene, care pot cauza dermatite de contact", susţine nutriţionista.
Pelinul este neurotoxic
"Eficient în detoxifierea organismului şi în stimularea imunităţii, pelinul reduce inflamaţia căilor respiratorii. În trecut era utilizat şi la a