BEDEFIL, -Ă, s.m. şi f. Pasionat (colecţionar) de benzi desenate. Neologism format prin analogie cu bibliofil. După francezul „bédéphile”.
Chiar dacă nu este la fel de vizibilă ca în ţările cu tradiţie, Franţa şi Belgia, există şi în ţara noastră bandă desenată – supranumită de cunoscători « A Noua Artă » (cu majuscule, vă rog). La Bucureşti librării precum Cărtureşti, Anthony Frost sau Kira Kyralina i-au rezervat rafturi speciale, edituri importante cum ar fi Art, Nemira, Corint, All, Rao, au sau au avut colecţii speciale de benzi desenate (« Comicsuri/BD/Manga », « Manga Otaku », „Romane grafice”) la chioşcuri copiii au de ales între mai multe reviste de benzi desenate străine ( Donald Duck, Tom şi Jerry, Bugs Bunny, Spiderman, Power Rangers, Cartoon Network) sau româneşti (Harap Alb continuă...) iar părinţii lor pot citi BD-uri în Adevărul (desenate de Vali Ivan) sau în Evenimentul Zilei (desenate de Adrian Andronic sau, ocazional, de Terente). Cititorii de toate vârstele mai găsesc BD-uri de profil în Şapte zile, Evenimentul, din Iaşi, Indiscret, din Craiova etc. La librăriile Adevărul din toată ţara se găseşte colecţia revistelor de benzi desenate Rahan, apărute la Adevărul Holding între 2010-2011.
Iar despre adaptările cinematografice, ce să mai vorbim : mulţi români cunosc personajele celebre ale benzii desenate mondiale doar din filme : Superman, Spiderman, Batman, X-Men, Men in Black, Spawn, dar şi Asterix, Lucky Luke, Ştrumpfii sau Tintin, în versiunea Spielberg.
Nu vă va mira deci, să aflaţi că există şi în ţara noastră colecţionari şi iubitori de benzi desenate, poate în număr de câteva mii, dacă nu şi mai mulţi. Cei de astăzi se reunesc în cadrul Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România (a 22-a ediţie a avut loc la Muzeul de Artă din Constanţa în septembrie 2012), unde se întâlnesc cu artiştii lor preferaţi, români, france