Vizita Pariarhului Kiril la Chișinău (blog Adevărul).
Modul in care Rusia revine „in forta” pe scena internationala, propunand o solutie pentru conflictul din Siria, este analizat de Cristian Campeanu in România liberă in stransa legatura cu Parteneriatul estic si cu soarta statelor semnatare. Cea de a doua tema ar fi, de fapt, cu adevarat importanta pentru Moscova, care, in timp ce ochii tuturor sunt atintiti asupra Siria, isi continua efortul de subminare a tendintelor pro-europene ale unor state din fosta Uniune Sovietica.
Campeanu reaminteste pe scurt istoria Parteneriatului estic, in vigoare din 2009, pentru a constata ca, din sase tari semnatare, doar doua au mai ramas cat de cat pe orbita pro-europeana: Ucraina si Moldova, care ar urma sa parafeze la Vilnius acordurile de asociere la Uniunea Europeana. Belarus, Azerbaidjan, Georgia si Armenia au abandonat incercarea de desprindere, fiecare din alte motive. Deja sansele ca Ucraina sa ajunga in noiembrie in ”finala” mai sunt pe la 70%, iar Republica Moldova, spune comentatorul de la Romania libera, are multe restante, fiind intr-adevar „povestea de scces” a Parteneriatului estic, dar povestea de succes a unei „clase de repetenti”.
Comentatorul consulta doi cunoscatori in domeniu. Dan Dungaciu, director al Institutului pentru Ştiinţe Sociale şi Relaţii Internaţionale din cadrul Academiei Romane, atrage atentia ca Parteneriatul estic nu ofera nici dupa Vilnius vreo garantie de aderare. Fata de premisele din 2009, acum se vede clar ca elanul de extindere spre est a Uniunii este mult diminuat, inclusiv din pricina performantelor indoielnice ale pretendentilor. de pildă: Dimitri Rogozin si patriarhul Kiril nu au venit de capul lor la Chisinau, ci invitati de guvernantii moldoveni, arata Dungaciu, citat de Cristian Campeanu.
De asemenea, este straniu cum Republica Moldo