NewsBRD, CEC Bank, Marfin Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Carpatica sunt băncile care dețin în prezent cardurile standard de credit, cu cele mai mici dobânzi anuale efective (DAE).
1. BRD - 17,65% DAE
Astfel, BRD practică pentru cardul de credit Punct Card o dobândă anuală efectivă de 17,65%, atât pentru plățile făcute la comercianți, cât și pentru retragerile de numerar. Suma minimă de rambursat lunar poate fi cuprinsă între 25 și 500 de lei, în funcție de suma trasă, iar perioada maximă de grație este de 60 de zile. Penalizările de întârziere aplicate la plata sumei minime sunt de 2% peste rata dobânzii curente. În ceea ce privește costurile, taxa de emitere a cardului este de 20 de lei, iar taxa de administrare de 25 de lei/an.Comisionul de retragere numerar de la ATM-urile BRD este de 0,5%, minim 2 lei, iar cel de retragere de la ATM-urile altor bănci, de 1% + 3,5 lei.
2. CEC Bank - 18,8% DAE
CEC Bank are în portofoliul cardul de credit MasterCard CEC pentru care practică o DAE de 18,8%, atât pentru tranzacțiile la comercianți, cât și pentru retragerea numerarului de la ATM.
Suma minimă de rambursat lunar este de 2,5% din suma utilizată, iar perioada maximă de grație este de 59 de zile, doar în ceea ce privește plățile la comercianți, nu și retragerile de numerar. Penalizările de întârziere la plata sumei minime sunt de 31% pe an sau 2% peste rata dobânzii, în funcție de condițiile stabilite în contract. Referitor la costurile generate de MasterCard CEC, taxa de emitere este zero lei, iar cea de administrare de 2,5 lei/lună.b Comisioanul de retragere numerar de la ATM-urile băncii este de 1%, minim 2 lei, iar cel de retragere de la altă bancă, de 1%+3 lei.
3. Marfin Bank, DAE de 19,18%
Pe următoarea poziție a clasamentului băncilor care dețin în portofoliu carduri de credit cu cele mai mici DAE se situează