Prefectura Olt se află în plin proces de centralizare a datelor primite de la primării privind inventarul proprietăţilor din fiecare localitate, care ar putea face obiectul retrocedării. Problema expertului topograf, pentru care autorităţile locale spun că nu au fonduri, încă n-a fost rezolvată.
Primarii olteni încă nu au primit bani de la guvern pentru a plăti un expert topograf, acesta având un rol esenţial în inventarierea proprietăţilor din fiecare localitate, care ar putea face obiectul retrocedării. Expertul ar trebui să transpună toate datele din teren într-un format indicat de Oficiul de Cadastru, şi care nu prea poate fi angajat la nicio primărie, din lipsă de fonduri.
„Nu avem contractele pe care UAT-urile ar trebui să le facă cu diferiţi specialişti care să realizeze cadastrul pentru că spun că nu au bani ca să plătească această lucrare. Primarii au cerut bani de la guvern pentru această lucrare, însă nu s-a stabilit acest lucru. Adunăm informaţiile din tot judeţul şi vom vedea câţi au făcut contracte şi care este valoare contractului. Probabil că guvernul va da banii dar nu înainte de a şti precis ce este în teritoriu”, a declarat subprefectul de Olt, Emil Marinescu.
Toate suprafeţele de teren care nu s-au retrocedat, până acum, trebuie inventariate şi pregătite pentru restituire în următoarea jumătate de an. După două luni, reprezentanţii Prefecturii spun că acţiunea a fost realizată în proporţie de 15-20%.
„Este foarte mult de lucru. Adevărul este că avem puţini jurişti. Vom mai face câteva reorganizări privind serviciile în aşa fel încât toţi juriştii noştri să fie implicaţi în finalizarea Legii 165 privind inventarierea tuturor suprafeţelor agricole. Acţiunea trebuia să dureze şase luni. Deja au trecut două luni şi sperăm să o finalizăm în termenul fixat. Suntem la faza în care adunăm datele. Fiecare UAT trebui