OCDE a publicat Planul de Acțiune cu privire la erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor (“Action Plan on Base Erosion and Profit Shifting”). Acest plan de acțiune are drept scop modernizarea sistemului fiscal internațional, concentrându-se pe domeniile cheie în care, din punct de vedere teoretic, s-ar putea întâlni fenomenul de evitare a impozitării.
„Planul de acțiune al OCDE propune un număr de măsuri care pot fi puse în practică de fiecare autoritate fiscală pentru a preveni dubla ne-impozitare și pentru a asigura astfel coerența impozitării profitului la nivel internațional” afirma Teodora Alecu, Ph.D, Director in KPMG in Romania, Servicii de Preturi de Transfer.
Printre principalele domenii vizate de aceste măsuri se află economia digitală și dezvoltarea de noi reguli internaționale care să faciliteze atât impozitarea directă, cât și cea indirectă, în cadrul economiei digitale; prevenirea erodării bazei de impozitare și transferul profiturilor fie prin deplasarea activelor necorporale între societățile afiliate, fie prin deducerea unor dobânzi excesive, precum și modalități de a îmbunătăți transparența în ceea ce privește tranzacțiile intra-grup.
Cu toate acestea, este dificilă implementarea de modificări în legislațiile locale, în scopul neutralizării efectelor instrumentelor hibrid (spre exemplu, dubla ne-impozitare sau dubla deducere) și al evitării abuzurilor în aplicarea prevederilor convențiilor de evitare a dublei impuneri (“tratate”), modificări care să fie, totodată, în conformitate cu reglementările internaționale. În acest sens, OCDE propune dezvoltarea de noi reguli fiscale care ar trebui îndeplinite de societățile care doresc să încheie noi tratate. În acest context, societățile multinaționale ar fi obligate să furnizeze autorităților fiscale mai multe detalii cu privire la alocarea globală a veniturilor