Consilierul județean Doru Marian Căpriță (Partidul Democrat Liberal) a exprimat îngrijorare legată de pregătirile pentru nou an școlar, expunând într-o conferință de presă aspectele care determină această poziţie. „Datele pe care le prezint sunt confirmate, nu sunt pe bază de bârfe”, a specificat fostul inspector şcolar general.
Prima informaţie prezentată a fost cea potrivit căreia actuala conducere a ISJ Tulcea, la al doilea an de mandat, a schimbat paisprezece directori de unităţi de învăţământ. „Nu s-a spus, însă, 14 directori din câţi? La un total de 84, înseamnă mai bine de o şesime. Schimbarea unui director din şase se realizează în preajma zilei de 1 septembrie. Cât poate organiza un nou director buna desfăşurare a anului şcolar care începe?”.
Una dintre politicile PDL în sistemul de învăţământ punea accent pe educaţia timpurie; în legislatura trecută, ISJ s-a străduit să menţină cât mai multe grădiniţe. „Începând cu anul acesta, două grădiniţe se închid. Or, o unitate şcolară închisă în foarte scurt timp nu mai este utilizabilă”.
În al treilea rând, tot printre politicile educaţionale ale democrat – liberalilor a fost includerea clasei a IX – a în ciclul gimnazial, în scopul descreşterii ratei abandonului şcolar. S-a constatat că, la trecerea de la clasa a VIII – a la clasa a IX – a, zece mii de tineri nu se mai înscriu la şcoală, a spus Căpriţă. „În momentul de faţă, nu sunt achitate două treimi din sumele decontării transportului şcolar, iar prin noile reglementări s-ar putea ca numărul celor care să vină la şcoală cu autobuzul, deci să facă naveta, să fie din ce în ce mai diminuat, tocmai datorită faptului că se restricţionează transportul!”.
A patra idee este legată de igienizare. În general, unităţile şcolare sunt igienizate, dar, „în momentul în care schimbi atâţia directori, ar putea fi pusă sub semnul întrebării calitatea