Intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome de Activităţi Nucleare (RAAN) Severin afectează atât judeţul Mehedinţi, cât şi Gorj. La acest moment situaţia stă astfel: CE Oltenia are de recuperat de la RAAN 180 de milioane şi a sistat livrările de cărbune. Cea mai mare parte din producţia din zona Motru, 2 milioane de tone de cărbune, mergea la Severin, dar de câteva zile cei 750 de mineri de la Husnicioara sunt în şomaj tehnic şi fără speranţe.
Liderul sindical Ion Ruşeţ aminteşte că în curând vor fi probleme cu zona Motru, dar şi la Mehedinţi. RAAN are de achitat datorii de 180 de milioane de lei. „Vom fi afectaţi deoarece nu se ştie dacă mai recuperăm banii. Apoi vor fi probleme în zona Motru şi nu în ultimul rând cei de la Husnicioara. La un moment dat ar putea fi situaţia în care RAAN nu mai ia cărbune de la Motru, ci doar pe cel de la Husnicioara“, crede Ruşeţ. Între timp, în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia se va discuta despre externalizarea carierelor Berbeşti şi Husnicioara.
În plus, politicienii din Mehedinţi fac lobby pe la Bucureşti pentru angajaţii RAAN şi cei ai carierei Husnicioara. „Traicu de la RAAN“, aşa cum îşi spunea în campanie deputatul PSD, Rodin Traicu, a promis, la un post local de televiziune, că minerii de la Husnicioara se vor întoarce la lucru. Mai mult, Traicu spune că CE Oltenia a primit 26 de milioane de lei de la RAAN, în contul datoriei, dar de fapt a primit doar 10 milioane.
Reorganizarea RAAN presupune şi preluarea Termocentralei Halânga de către compania din Gorj în contul datoriilor. Pe lângă declanşarea procedurii de insolvenţă, Guvernul a aprobat şi o ordonanţă de urgenţă prin care cele două institute de la RAAN formează o altă unitate, RATEN „Despre Halânga nu s-a discutat, deci nu pot să vă spun“, a declarat preşedintele Consiliului de Supraveghere, Gabriel Dumitraşcu.
Intrarea în insolve