Melodiile pop ritmate, de genul celor interpretate de Katy Perry sau Justin Timberlake, stimulează activitatea cerebrală a tinerilor, susţine un specialist în terapia cognitiv-comportamentală.
Rezultatele unui experiment condus de doctorul Emma Gray arată că piesele muzicale cu ritm alert atenuează depresia şi încurajează gândirea logică. Potrivit ipotezelor enunţate de specialistul britanic, adolescenţii care ascultă melodii al căror ritm înregistrează între 50 şi 80 de bătăi pe minut sunt mai creativi şi memorează mai repede informaţiile primite.
Spre exemplu, audierea unor cântece pop, de genul hitului „Firework“ lansat de solista americană Katy Perry, creşte entuziasmul şi îmbunătăţeşte performanţele în domeniul creaţiei dramaturgice şi în cel al artei.
Astfel, dacă muzica clasică favorizează studiul ştiinţelor exacte, precum matematica, melodiile pop alerte stimulează activitatea cerebrală şi, în general, procesele cognitive.
Cercetătoarea britanică, angajată a Serviciului de Consiliere din Londra, a desfăşurat acest studiu pentru a arăta importanţa muzicii în procesul de învăţare.
La sfârşitul colectării şi analizării datelor, Emma Gray a descoperit că studenţii care ascultau melodii cu un ritm cuprins între 60 şi 70 de bătăi pe minut, în timp ce învăţau, obţineau un punctaj mai mare la exemenele de matematică. Astfel, audierea operelor clasice, precum lucrarea „Fur Elise“ a lui Beethoven, ajută la concentrarea pe termen lung şi reprezintă un mijloc eficient de scădere a presiunii arteriale.
Melodiile pop, de tipul celor cântate de Timberlake, Miley Cyrus sau Katy Perry, au un efect pozitiv asupra gândirii logice, afirmă doctorul Gray. Aceatea stimulează emisfera stângă a creierului, care procesează informaţiile concrete, ajutând la creşterea nivelului de înţelegere şi memorare.
Ipotezele lansate de specialistul în ter