Introducerea criteriilor de performanţă în fişa postului, prelungirea unor termene (preavizele în caz de concediere sau perioadele de probă) şi scăderea puterii de negociere a sindicatelor prin adoptarea Codului muncii (din luna mai a anului 2011) au făcut ca 2013 să fie, indiscutabil, mai flexibil pentru piaţa muncii.
Cu toate acestea, unele schimbări legislative nu au avut efectul scontat, angajaţii sunt din ce în ce mai demotivaţi din cauza evaluărilor în urma cărora se fac concedieri, iar firmele care mai fac angajări nu găsesc candidaţi măcar parţial pregătiţi pentru posturile pe care le au vacante - aceasta este una dintre concluziile celei de-a cincea ediţii a dezbaterii lunare HR Insider, organizată săptămâna trecută ZF Corporate, serviciul online specializat de ştiri cu plată al ZF.
„Introducerea criteriilor de performanţă a fost mai mult decât bine-venită, însă nu a atins efectul dorit, pentru că se observă o menţinere a vechilor metehne, se concediază prin restructurare, prin închiderea locului de muncă şi nu pe baza criteriilor de performanţă. Angajaţii au atins maximul de demotivare din ultimii cinci ani, sunt speriaţi de evaluări, nu au avut parte de creşteri salariale şi nu ştiu ce se va întâmpla în următorii ani. Iar această demotivare se transpune într-o scădere a productivităţii“, a explicat Horaţiu Cocheci, senior manager şi liderul echipei de servicii de consultanţă în resurse umane din cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală PwC România.
Tema dezbaterii HR Insider a fost: „Bilanţul pieţei muncii la doi ani de la modificarea Codului muncii. Cum au influenţat schimbările legislaţiei activitatea HR-ului şi ce ar putea fi îmbunătăţit“. Din mai 2011 până la jumătatea acestui an, companiile au creat peste 250.000 de noi locuri de muncă, rata şomajului a rămas relativ constantă, în jurul a 7,5 – 7,6%, iar creşterile salari