Lucrarile arheologice au fost abandonate inca din perioada comunista, iar balariile au acoperit ruinele vechi de mai bine de doua milenii. Astazi, doar dobitoacele localnicilor mai “cauta” istoria in acel loc. Dava getica de pe raza comunei brailene Gradistea reprezinta un obiectiv turistic doar in spatiul virtual, pe site-ul primariei localitatii, in teren situatia fiind cu totul alta. Autoritatile locale ridica din umeri, aratand cu degetul spre proprietarii terenului pe care se afla fostul sit arheologic, respectiv Ocolul Silvic Ianca. Reprezentantii Ocolului spun raspicat ca ei se ocupa de paduri si nu de istorie. La Muzeul de Istorie situatia pare mult mai clara: “Noi ne-am facut treaba”. Un reportaj despre modul in care istoria este aruncata la cosul de gunoi. “E pe site. Nu trebuie sa avem si noi ceva?”
Pe site-ul primariei Gradistea, condusa de liberalul Andrei Petre, Popina geto-dacica este prezentata ca un obiectiv turistic de referinta pentru localitate, scurtul istoric ce insoteste o fotografie care prezinta un sit arheologic care nu se afla pe raza judetului Braila, te face, fara indoiala, sa iti planifici o scurta calatorie pana in acel loc, la doar 50 de kilometri de municipiul Braila. Totul este istorie, la propriu.
Edilul comunei recunoaste senin ca totul este un exercitiu de imagine, care ascunde numeroase perechi de maini, murdare de istorie. Dupa Revolutie, dava a fost data uitarii, desi Andrei Petre ne-a spus ca a incercat sa aduca la viata acel loc, aflat in degradare si sa il exploateze din punct de vedere turistic. Nimic concret insa. Ascuns in spatele unor asa-zise proiecte europene si a unei incurcaturi de ordin administrativ, primarul comunei Gradistea arunca problema in curtea Directiei Silvice Braila, respectiv Ocolului Silvic Ianca, proprietarii terenului unde se afla vestigiile.
“Ruinele nu sunt vizitate. Ce obiectiv