Banca Angliei se pregăteşte să schimbe banii. Bancnotele vor fi din plastic, de dimensiuni mai mici şi ar putea lua locul celor din hârtie care există pe piaţă acum în Anglia, anunţă BBC. Potrivit informaţiilor, acestea ar trebui să poarte mai puţini microbi, să fie mai rezistente, dar în acelaşi timp vor fi şi mai greu de falsificat.
După ce timp de trei ani s-au făcut studii asupra impactului pe care l-ar aduce cu sine schimbarea, Banca Angliei a mai realizat o serie de cercetări pentru a afla şi opinia britanicilor în legătură cu acest subiect. Astfel, o decizie finală ar putea fi luată abia în decembrie.
Prima bancnotă de plastic ce va intra în circuitul monetar ar putea fi cea de cinci lire, cu chipul lui Winston Churchill, urmată imediat de cea de zece lire.
În momentul de faţă, bancnotele din Anglia sunt realizate din fibră de bumbac şi in, iar din cauza aceasta nu rezistă mai mult de un an.
Înlocuitoarele lor vor fi dintr-un plastic numit polipropilenă, mai subţire, transparent şi flexibil. Acestea vor fi acoperite cu un strat de cerneală pe care va fi imprimat designul şi vor avea o fereastră transparentă în interior, pentru a le spori gradul de siguranţă împotriva falsificării.
Banca Angliei spune că noii bani vor fi mai "curaţi", în sensul că noile bancnote vor rezista mai mult la murdărie şi umezeală, aproape de până la 2,5 ori mai durabili şi mult mai siguri, fiind mai greu de contrafăcut - în Noua Zeelandă s-au înregistrat mult mai puţine falsuri de la introducerea banilor din plastic.
Încă un lucru care ar trebui să fie luat în considerare ar mai fi aspectul ecologic. În Australia, bancnotele care nu mai sunt bune sunt reciclate şi folosite la crearea altor obiecte din plastic, precum ghivecele de flori.
În 1999, Banca Irlandei de Nord a avut şi ea o astfel de tentativă, după ce a introdus o bancnotă