Foto: AFP
După ce a sugerat că Moldova va îngheţa la iarnă şi că va pierde definitiv controlul Transnistriei dacă încheie un acord comercial cu UE şi l-a trimis la Chişinău pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru a-şi aduce „turma“ pe calea cea dreaptă, Rusia a interzis de ieri importurile de vin moldovenesc. Pe ucraineni Rusia îi ameninţă din acelaşi motiv cu blocarea exporturilor, de care economia depinde puternic, şi i-a împins într-un scandal de trafic de arme cu Siria. Rusia a pornit un adevărat atac comercial şi politic pentru a distruge drumul către Vest al foştilor sateliţi.
Moldova şi Ucraina, ţări dependente economic şi energetic de fostul „protector“ Rusia, speră să încheie acorduri de parteneriat cu UE în noiembrie, la Vilnius, capitala ţării care deţine în prezent preşedinţia UE. Acordurile ar muta, în multe privinţe, la graniţa cu Rusia aria de influenţă a Uniunii, ceea ce ar leza interesele Rusiei, care caută să construiască propria Uniune Vamală, formată din fostele membre ale URSS, în care comerţul interstatal este scutit de taxe vamale.
În prezent, Uniunea Vamală include Rusia, Belarus şi Kazahstan, dar Moscova vrea să închidă în acest proiect şi Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.
Această uniune este proiectată a fi o contragreutate economică şi diplomatică la forţa Bruxellesului, dar, având în vedere diferenţa de putere dintre ţările membre se poate concluziona că deciziile importante vor fi luate de către Moscova, explică The National Interest, o revistă americană specializată pe politici internaţionale. Fostul secretar de stat al Statelor Unite Hilary Clinton a descris uniunea euro-asiatică drept „un efort de resovietizare a regiunii“.
Într-o manevră surprinzătoare, Armenia a respins la începutul lunii propunerile UE şi a anunţat că