“Daca Parlamentul va refuza proiectul, vom continua cu notificarile formale pentru a incepe ligitiile pentru multiple incalcari ale tratelor internationale de comert, cerand despagubiri de pana la 4 mld. $”, a declarat la Londra Jonathan Henry, CEO al companiei miniere. “Avem un caz foarte puternic si vom face totul foarte public asa ca eforturile Romaniei de a atrage investitii straine vor avea foarte mult de suferit”.
Desi Gabriel Resources spera ca, intr-un final, proiectul sa fie acceptat, premierul Romaniei Victor Ponta a sugerat luni ca “jocul s-a incheiat” pentru compania din Canada.
Declaratia sa a dus la prabusirea (in continuare) a actiunilor Gabriel Resources, pe fondul neincrederii actionarilor privind posibilitatea ca proiectul sa primeasca unda verde de la autoritatile romane. Astazi, valoarea unei actiuni a companiei era de 65 de centi canadieni, pierzand 53% intr-o singura saptamana. In 2010 si 2011 cand Gabriel Resources era convinsa ca va primi unda verde pentru forarile cu cianura din Romania, actiunile se tranzactionau la 8 dolari canadieni.
Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea miniera de la Rosia Montana propusa de compania rosia Montana Gold Corporation "este de utilitate publica si de interes public national deosebit".
Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.
Senatul a aprobat, luni seara, dezbaterea in procedura de urgenta a proiectului de lege privind proiectul minier.
Comisia juridica din Senat a adoptat, marti, in unanimitate, un aviz