În urmă cu exact 40 de ani, venirea antrenorului de origine român (de origine maghiară) în fruntea fotbalului francez urma să-i schimbe destinul în profunzime, deschizând calea care avea să aducă „Albastrilor” titlul de campioni al Europei în 1984 şi consacrarea supremă, coroana mondială în 1998, cu echipa lui Zidane.
Cine îşi aminteşte astăzi de Ştefan Kovacs - poate cel mai titrat antrenor din lume - de accentul său inimitabil, de optimismul său comunicativ, care făcea înfrângerile uitate mai uşor? Sub zeflemeaua proverbială a selecţionerului timişorean se ascundea un profesionalism şi o seriozitate care i-au permis să menţină dominaţia prestigiosului Ajax Amsterdam al lui Johan Cruyff asupra fotbalului european. Kovacs a fost jucător şi antrenor în Timişoara, Cluj, Oradea, Turnu-Severin, înainte de a fi selecţionerul echipei naţionale române şi antrenor la AS Monaco. Toată Franţa îl aştepta pe antrenorul român
Când Ştefan Kovacs debarcă la Paris, în octombrie 1993, pentru a prelua comanda echipei Franţei, el era al doilea străin în acest post, după englezul George Kimpton din vremea mondialului din 1943. În derivă de prin anii şaizeci, fotbalul francez spera să regăsească un loc în clasamentul mondial aducând antrenorul momentului, care acumulase titluri de campion al Europei cu Ajax Amsterdam. Francofil, ca mulţi alţi români din acea vreme, Ştefan Kovacs doreşte cu adevărat să ridice nivelul fotbalului francez şi să-i califice pe „Albaştri” în următorul campionat european din 1976, din Iugoslavia.
Dar nimic nu e simplu, contractul său durează doar un an şi este fructul unor negocieri laborioase între Federaţia Franceză de Fotbal, Guvernul francez şi regimul lui Ceauşescu, care îl foloseşte ca monedă de schimb în negocieri politice şi comerciale.
La Paris, decrepitudinea echipei Franţei devenise o preocupare naţională „fiecare cu problemel