La începutul acestei săptămâni s-au desfășurat la Jurilovca și Mihai Bravu seminarii ce fac parte din Campania de sensibilizare şi conştientizare publică a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, evenimente organizate de Ministerul Mediului.
Potrivit organizatorilor, obiectivul proiectului este de informare şi de educare a locuitorilor în legătură cu efectele poluării cu nutrienţi asupra sănătăţii şi calităţii vieţii.
„Prin această acțiune se dorește îmbunătățirea practicilor și comportamentelor individuale, de familie și instituționale în zonele rurale din România, în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrați, în ceea ce privește gestionarea gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere, precum și combaterea poluării cu nutrienți a apelor și solului și crearea premizelor pentru o agricultură durabilă”, precizează reprezentanţii Ministerului Mediului.
În cadrul reuniunilor, au fost discutate teme precum:
calitatea apei, igiena apei și sanitație, managementul deșeurilor menajere, managementul gunoiului de grajd, aplicarea îngrășămintelor, precum şi implicațiile prevederilor Directivei Nitrați la acordarea subvențiilor pentru fermieri. De asemenea, au fost vizitate mai multe gospodării şi s-au efectuat mai multe activităţi, cum ar fi: inspecția sanitară a fântânii, utilizându-se fișa simplificată s-a calculat scorul de risc pentru sănătate; testarea apei din fântână; interpretarea rezultatelor privind calitatea apei în raport cu scorul de risc şi discutarea situației constatate, cu accent pe soluțiile practice pentru remedierea problemelor existente.
Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântâni. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd