Statele Unite ale Americii comemoreaza miercuri, 12 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, fara precedent in istorie. Rudele si apropiatii victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001 se vor strange miercuri la 'ground zero' sa citeasca numele celor morti si sa pastreze un moment de reculegere in cadrul unui eveniment care a devenit deja o traditie.
La 11 septembrie 2001, la ora locala 8,45 (15,45 - ora Romaniei), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines care fusese deturnat a lovit unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York. Cateva minute mai tarziu, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn. La putin timp, cele doua cladiri impunatoare, unul dintre simbolurile metropolei americane, se prabuseau, provocand moartea a mii de oameni. La aproximativ trei ore de la lovirea primului turn WTC, un avion se prabusea in Pennsylvania, dupa ce pasagerii s-au luptat cu teroristii. Un alt avion deturnat a lovit cladirea Pentagonului, sediul Departamentului Apararii, ucigand 190 de persoane.
In total, la 11 septembrie 2001 si-au pierdut viata 3.668 de persoane, printre care si trei romani, sotii Alexandru si Corina Stan si Eugen Gabriel Lazar, angajati ai companiei Cantor Fitzgerald, care lucrau la etajul 103 al primul turn WTC.
Statele Unite au declansat ulterior un razboi global impotriva terorismului. In Afganistan, pe teritoriul caruia se adapostea nucleul retelei Al-Qaida, regimul taliban a fost inlaturat de la putere, iar bazele retelei au fost distruse. Osama ben Laden, considerat parintele organizatiei teroriste, a fost ucis la 2 mai 2011 de un comando american, in Pakistan.
Atacurile teroriste asupra World Trade Center si Pentagonului au fost posibile gratie carismei si banilor lui Osama ben Laden, des