În plin sezon al murăturilor şi proviziilor pentru la iarnă, încercăm să aflăm dacă merită să mai pui ceva pentru sezonul rece sau e mai rentabil să cumperi totul gata făcut
Anul acesta avem recoltă bogată, așadar marfa pe tarabele piețelor este multă și frumoasă. În ceea ce privește prețurile, și acestea sunt accesibile, iar gospodinele cară plase pline cu ardei, gogoșari și vinete. Apoi dacă treci printre blocuri, simți miros de zacuscă sau murături. Cât costă însă acest fel de pregătire pentru iarnă, cine mai face murături, gemuri, compot, și după ce rețete? Merită să ne mai pierdem timpul prin bucătărie, sau e mai rentabil dacă luăm totul gata făcut din magazine?
Prețul se negociază, dar nici prea ieftin să nu fie
În piață unele produse au început să se scumpească față de luna august. Astfel castraveții sunt la 2 lei, roșiile la 3 sau chiar 4 lei kilogramul, vinetele, gogoșarii și ardeii la 2,5-3 lei, iar varza între 1,3 și 2 lei, pe când în urmă cu o lună le găseam cu 50 de bani, 1 leu mai ieftine. Dar cei care în august au fost în concediu, cumpără în septembrie, și astfel cămările sunt umplute încet-încet cu suc de roșii, castraveți și gogoșari în oțet, zacuscă, murături, compoturi și gemuri.
Comercianții spun însă că marfa se cumpără greu, indiferent de prețuri, și asta pentru că oamenii nu au bani.
„Vine lumea, se uită, dar greu cumpără. Și nu mai cumpără ca în alți ani, cu sacii sau cu plasele de rafie, nu… Cumpără câte puțin din fiecare, cred că pun murături mai mult așa, din obișnuință, să aibă câteva borcănele acolo, de Sărbători, nu ca să le ajungă o iarnă întreagă”, ne-a spus o comerciantă, care susține că, de fapt, prețurile nu ar fi mai mari comparativ cu ani în urmă, ci puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut. Femeia spune că cel mai prost s-au vândut roșiile în această perioadă, observându-se tendința gospodinelor de