România a fost informată miercuri de dimineaţă de autoritățile de la Chișinău în privința restricţiilor impuse de Rusia importurilor de vinuri şi fructe şi legume din Republica Moldova.
În opinia Bucureştilor, este o presiune făcută de Rusia înaintea summitului Parteneriatului Estic, ce va avea loc la Vilnius, în noiembrie. Este poziția exprimată de ministrul român de Externe în conferința de presă comună cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski. România și Polonia, doi “avocați“ ai apropierii Republicii Moldova de Uniunea European au pledat pentru o solidaritatea europeană și una individuală, prin cumpărarea de vinuri moldovenești.
România a aflat oficial abia astăzi de embargoul impus din nou de Moscova vinurilor din Republica Moldova, în condiţiile în care acestea reprezintă cel mai important import al Chişinăului. Întreaga problemă a trebuit aşadar trecută destul de sus pe agenda vizitei oficiale a şefului diplomaţiei poloneze la Bucureşti.
În primul rând, România aşteaptă de la autorităţile moldoveneşti un raport privind pierderile pe care le-ar avea de suferit Republica Moldova în urma restricţiilor ruseşti.
Este oricum un motiv în plus ca toate statele europene să accepte în noiembrie semnarea acordului de asociere cu Republica Moldova. Acest lucru a fost discutat la reuniunea de pe 6-7 septembrie la Vilnius, iar şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, face referire în concluziile întâlnirii la necesitatea de a le fi recunoscute eforturile statelor care fac eforturi pentru reformă, în condiţiile în care sunt supuse unei presiuni uriaşe, a declarat şeful diplomaţiei române.
Soluții?
Şeful diplomaţiei române a precizat că Bucureştiul împărtăşeşte "profunda preocupare a guvernului moldovean faţă de această situaţie care riscă să genereze pierderi economice importante pentru Republica Moldova, dar care poate fi interpreta