Dacă Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj va pune în practică recomandările Ministerului Educaţiei, diplomele absolvenţilor de Medicină Veterinară nu vor mai fi recunoscute.
Diplomele absolvenţilor Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj ar putea să rămână simple petice de hârtie, iar absolvenţii să nu fie recunoscuţi drept medici veterinari, deci să nu poată profesa nici în România, nici în alte ţări membre al Uniunii Europene. Şi asta dacă noua conducere a facultăţii va pune în practică ”recomandările” Ministerului Educaţiei. Aceste recomandări vizează planul de învăţământ şi vin în contradicţie flagrantă cu regulile stabilite la nivel european prin intermediul Directivei Europene 36/2005, spun unii dintre profesorii universitari.
Această directivă europeană reglementează o serie de profesii, printre care cele de medic uman şi medic veterinar şi stabileşte, de exemplu, materiile obligatorii care trebuie parcurse de studenţii facultăţilor de profil pentru a avea dreptul să profeseze în spatial european. Deocamdată, Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj a păstrat un plan de învăţământ care corespunde reglementărilor europene, însă există pericolul ca acest plan să fie modificat în conformitate cu dorinţele oficialilor Ministerului Educaţiei, iar dacă acest lucru se va întâmpla, pur şi simplu, nimeni din Uniunea Europeană nu va mai recunoaşte calitatea de medic veterinar a studenţilor din Cluj care vor absolvi, de exemplu, un modul de Controlul Calităţii Alimentelor.
Şi asta pentru că propunerile Ministerului Educaţiei, dacă ar fi aplicate, nu ar respecta curricula minima obligatorie prevăzută în Directiva Europeană 36/2005, un act cu valoare obligatorie pe întreg teritoriul Uniunii.
Cum a apărut această situaţie
Problemele au apărut d